משכת פיצויים? עצור להתרעננות ! 

סיפור אמיתי - סיימת לעבוד בחברתך לאחר שעשית טופס טיולים, הסבירו לך כי משחררים לך את מרכיב הפיצויים. כן, לאחר 10 שנות עבודה, הצטבר לך שם סכום יפה שבאמצעותו תוכל לרכוש מכונית חדשה ישר מהמפעל.

 

 

FacebookTwitterLinkedinWhatsapp

ארז בן חורין 03/02/2012

סיימת לעבוד בחברתך לאחר שעשית טופס טיולים, הסבירו לך כי משחררים לך את מרכיב הפיצויים. כן, לאחר 10 שנות עבודה, הצטבר לך שם סכום יפה שבאמצעותו תוכל לרכוש מכונית חדשה ישר מהמפעל.

אתה מרגיש פתאום בר מזל. אתה מסביר לאנשים מסביבך וגם לעצמך כי למרות שסיימת לעבוד, מצבך אפילו השתפר כי קיבלת "מענק" פיצויים של כמה מאות אלפי ש"ח, שאיתם אתה יכול לשבת בבית ולהנות, לטוס לחול ובמקרים אחרים, לרכוש דירה להשקעה.

אבל מצב זה מתעתע. אל לנו להתבלבל, משמעות משיכת כספי פיצויים מהמוצר הפנסיוני הנה חוסר תכנון המיסוי לפרישה, הקטנת הקצבה החודשית לגיל פרישה, ויתור על פטור מס בגין רווחי הון, ריבית דריבית ועוד.

עצור – רגע לפני שאתה מושך את הפיצויים, בוא נבין יחד מהי משמעות מרכיב הפיצויים עבורך ועבור הכנסות משפחתך.

מרכיב הפיצויים מהווה כ45% בממוצע מסך כספי הפנסיה (פנסיה כלומר – ביטוח מנהלים, קרן פנסיה וקופת גמל).

ניקח לדוגמה, עובד בן 30 המשתכר 10,000 ש"ח ברוטו, ההפקדה לקרן פנסיה הצוברת שברשותו היא 1,833 ש"ח בחודש (18.33%). מתוך הפקדה זו, סכום של 833 ש"ח נצבר למרכיב הפיצויים.

כשאנו נפגשים עם משווק/סוכן/יועץ, אנו בד"כ לא לוקחים בחשבון את העובדה כי מרביתנו מושכים את כספי הפיצויים ולכן ישנה אפשרות שאנו מתכננים בצורה מוטעית את מצבנו הפנסיוני לקראת גיל פרישה.

אם אותו עובד היה צפוי לקבל פנסיית זקנה (בגיל 67, לאחר 37 שנות עבודה) בגובה של כ-8,500 ש"ח – במצב של משיכת פיצויים, יקבל רק כ4,100 ש"ח (הפער עומד על כ- 740,000 ש"ח)– אין עוררין על כך שזוהי קצבה חודשית שלא פשוט לפנסיונר להסתדר איתה.
לכן, בעת סיום יחסי עובד מעביד, וכאשר המעסיק משחרר את רכיב הפיצויים, לרשותך עומדות 3 אופציות:

1. משיכת כספי הפיצויים עד לתקרה (בד"כ יציגו לך חלוקה לפי כספים פטורים ממס עד לתקרה וכספים מעבר לתקרה).

2. חתימה על רצף קצבה – שינוי יעוד כספי הפיצויים לקצבה חודשית המשולמת מגיל הפרישה

3. חתימה על רצף פיצויים –דחיית החלטת משיכת כספי הפיצויים למעסיק הבא או למועד מאוחר יותר.

נושא משיכת הכספי הפיצויים הנו משמעותי ביותר בקשר עם תכנון המס לפרישה.

כידוע, קצבת הזקנה שאנו מקבלים החל מגיל הפרישה הנה קצבה ברוטו ויש לשלם בגינה מס הכנסה בהתאם למדרגות המס (בתוספת כל המענקים חד פעמיים שאנו מקבלים בפרישה אשר גם הם ממוסים). לכן, יש יתרון בדחיית התחשבנות המס למועד הפרישה, משום שניתנת עבורכם האפשרות לפרוש את מענקי הפיצויים עד 6 שנים קדימה או אחורה (בד"כ קדימה משום שההכנסה החודשית קטנה ככל שמתבגרים) ולהקטין את חבות המס באמצעות פיזור ההכנסה על מספר שנים וכך מדרגת המס לא תעלה (או תעלה במקצת).

טיפ נוסף בנושא  קרן ההשתלמות, משיכת קרן השתלמות הנו אירוע מס. קרן ההשתלמות פטורה ממס על רווחי הון ולכן הנה אפיק חסכון לטווח קצר-בינוני משתלם ביותר. יחד עם זאת חלק מהיועצים/סוכני ביטוח מציעים ללקוחותיהם בהגיעם לגיל הפרישה לנייד את הסכום הנצבר בקרן ההשתלמות לקופה משלמת לקצבה.

הרעיון נכון, למי שאין קצבת זקנה המתאימה לצרכיו, יכול הוא להגדיל את הקצבה באמצעות הפקדת סכום הצבור בקרן ההשתלמות לקופה המשלמת.

 יחד עם זאת, לא תמיד מהלך זה הנו נכון, על קצבת הזקנה חודשית משלמים מס בהתאם למדרגות מס הכנסה ולכן הפכנו כסף הוני אשר פטור ממס לכסף חייב במס.
לרובינו, החסכון הפנסיוני הנו תיק ההשקעות הגדול ביותר של חיינו אשר באמצעותו אנו צריכים לחיות בממוצע 25-30 שנה, כשם שהמשכנתא הנה ההלוואה הגדולה ביותר של חיינו.

בעבר, סבא וסבתא שלנו היו משחקים בינגו ומעבירים את זמנם בשיחות ובמפגשים חברתיים. כיום, הצרכים של הפנסיונר החדש השתנו. אנו פורשים מהעבודה בגיל צעיר יחסית (למרות שגיל הפרישה המוצהר הנו מאוחר יותר) ואז מצפים לשפר את איכות חיינו (כי עבדנו קשה ועכשיו הגיע להזמן להינות): לטוס יותר לחו"ל, לעזור כספית לילדים בקניית דירות, לימודים אקדמאיים ולהנות מהחיים – השינוי זה מצריך מחשבה מעמיקה על גובה הסכום החודשי שנוכל לחיות ממנו.
לסיכום, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע בקיא בתחום ולא להסתמך על תחושת הבטן שלנו או על קרוב משפחה שעבר קורס חינם בהכרות שוק ההון.....

עלינו לשקול את צעדינו בקפידה, להתייעץ כשצריך, לא לחשוש לשלם על יעוץ אמיתי אשר יכול לחסוך עבורינו עשרות ואף מאות אלפי ש"ח לגיל פרישה ולשפר את איכות חיינו שנים קדימה.

הכותב הנו ארז בן חורין, מנכ"ל גמלה שירותי יעוץ פנסיוני


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.