קרן השתלמות >> איך תבחרו את קרן ההשתלמות שהכי מתאימה לכם ?
 

 

 

FacebookTwitterLinkedinWhatsapp

עידן אלרום 14/09/2014

כמו בכל רכישה, גם קרן השתלמות מצריכה שורה של בדיקות השוואתיות * הנה כל מה שאתם צריכים לדעת כדי לבחור את מסלול החיסכון שעונה לצרכים שלכם

זהו מוצר החיסכון האטרקטיבי ביותר שקיים כיום בשוק, אבל כמו בכל רכישת מוצר גם קרן השתלמות מצריכה שורה של בדיקות השוואתיות. אז מהם השיקולים בהשוואת קרנות השתלמות? כיצד יכול החוסך לעשות כדי לבדוק שהקרן שהוא בחר עונה באופן מיטבי על צרכיו האישיים?

עולם קרנות ההשתלמות הוא מאוד מגוון. ישנם לא מעט גופים מנהלים קרנות מסוג זה, כאשר כל אחד מהם מציע שורה של מסלולי השקעה בקרן ההשתלמות. הדבר בהחלט מסייע להתאים את סוג החיסכון למשקיע, באופן שתואם את רמת הסיכון שלו.

מטבע הדברים, אחד הפרמטרים החשובים בבחירת קרן השתלמות הוא הגוף המנהל ומנהל ההשקעות בפועל. רוב גופי הגמל והפנסיה (שהם הגופים המנהלים גם את קרנות ההשתלמות) מפרסמים מידע מסוג זה באתרי האינטרנט שלהם, כך שמדובר באינפורמציה שהיא יחסית נגישה. על פניו, ישנו יתרון לגופים גדולים יותר, שכן הם נחשבים לרוב כיציבים וחזקים יותר. אולם גם תשתית רחבה של משאבים, שירותי תפעול וטכנולוגיה מתקדמת אינם מבטיחים כי ביצועי מנהל הקרן – כלומר התשואה – תהיה טובה מזו של גוף אחר.

במילים אחרות, אין ספק שרמת שירות גבוהה הינה יתרון משמעותי בניהול קרן השתלמות, אך היא לא הפרמטר היחיד. לכן, חשוב לבצע בדיקה השוואתית של ביצועי המנהל אותו אם בוחנים – כמו גם את ביצועיה של קרן ההשתלמות. כדאי לזכור שאם גוף מנהל מתהדר בתשואה של קרן מסוימת, אין בכך ערובה שיתר קרנות ההשתלמות שלו טובות משל המתחרים.

אז איך בודקים? פשוט מאוד: באתר הגמל של פאנדר (הנתונים שם מבוססים על אתר משרד האוצר). אתר זה, מאפשר לגולשים בו לבדוק נתונים בפשטות וביעילות על כל מנהל. בנוסף, האתר מאפשר לבצע פילוח והשוואה של פרמטרים שונים, החל מסך הנכסים המנוהל באותו גוף, דמי הניהול וכמובן התשואה החל מהרמה החודשית (בלעדית לאתר פאנדר), מתחילת השנה, שלוש שנים וחמש שנים. בקרוב מאוד תוכלו לבצע השוואות כאלו גם באפליקציית FUNDER!

זה המקום להזכיר כי בזמן שהתשואה העתידית בקרן ההשתלמות אינה ידועה (ונגזרת מאופי הסיכון בקרן, על כך בהמשך) דמי הניהול בה ידועים. בשל התחרות העזה בענף קרנות ההשתלמות, מומלץ להתמקח עם המנהל בניסיון להוזיל את דמי הניהול. דמי הניהול הממוצעים בקרנות ההשתלמות עמדו ב-2013 על 0.73%, כאשר חלק מהחברות במשק, בייחוד הגדולות שבהן, מציעות לעובדים דמי ניהול קיבוציים נמוכים יותר. באתר הגמל של פאנדר בכל עמוד קרן השתלמות תמצאו את דמי הניהול הממוצעים של הקרן הנגבים מכלל העמיתים בקרן. חשוב שדמי הניהול שלכם יהיו נמוכים יותר!

כאמור, לכל חוסך בקרן השתלמות יש אופי וצרכים שמאפיינים אותו, כולל גילו ומשך זמן החיסכון המשוער ולכן עליו לבחור קרן השתלמות במסלול עם רמת סיכון שעונה על צרכיו בצורה אופטימלית. כאמור, לכל מנהל קרן ישנם כמה מסלולי השקעה, חלקם מסוכנים וחלקם סולידיים. מומלץ להגדיר מראש מהי מטרת החיסכון ובהתאם לבחון את מדיניות ההשקעות של הקרן. יש לזכור כי רמת הסיכון בקרן ההשתלמות אינה נגזרת מהיקף החשיפה שלה למניות, משום שגם חשיפה לאג"ח (ואג"ח קונצרניות בפרט) עלולה לטמון בחובה סיכון לא מבוטל.

בכל קרן יש כמה מסלולים, חלקם סולידיים וחלקם מסוכנים יותר. כדי לדעת מה אופי ההשקעות של הקרן צריך לבדוק את ההגדרה שלה באתר ולבחון את מדיניות ההשקעות בקרן. את הבחירה אם להשקיע בקרן סולידית יותר או פחות צריכה להוביל הגדרה מראש של ייעוד החיסכון.

כשמדובר בסיכון, ישנם מספר מדדים שמאפשרים לבדוק את רמת הסיכון בקרן, אולם הבולטים שבהם עם מדדי השארפ והאלפא. מדד השארפ מאפשר למדוד את היחס בין הסיכון שהמשקיע לוקח לפיצוי שהוא מקבל – כלומר התשואה. בהשוואה בין שתי קרנות השתלמות, למשל, שארפ גבוה משמע תשואה גבוהה מול אותה רמת סיכון (כלומר הקרן בה המדד גבוה יותר היא פחות מסוכנת). המדד השני הוא האלפא, כלומר היכולת של מנהל ההשקעות להכות את התשואה הממוצעת בשוק. ככל שהאלפא גבוהה יותר, כך התשואה שהשיג המנהל טובה יותר ממדדי השוק. הבחירה המומלצת הינה, כמובן, קרן השתלמות ברמת סיכון נמוכה יחסית (אלפא) שהתשואה בה מכה את השוק.

נזכיר כי בתום 6 שנים ממועד ההפקדה הראשונה בקרן ההשתלמות ניתן למשוך את הכספים בפטור ממס, כולל על הרווחים. משיכת הכספים אמורה להתבצע תוך ימים ספורים. בכל שלב של חיי הקרן יכול החוסך לעבור ממסלול חיסכון כזה לאחר – בין אם באותו גוף מנהל או בגוף אחר - ללא עלות ותוך 7 ימי עסקים, מבלי שהפעולה תפגע בזכויותיו.

בשורה התחתונה, לא במקרה תעשיית קרנות ההשתלמות בישראל הולכת וצומחת, וכיום סך הנכסים המנוהל בה עומד על כ-150 מיליארד שקל. הפופולאריות של קרנות אלה רחוקה להיות מקרית, אולם כמו בכל מוצר, חשוב לבצע השוואה בין הקרנות השונות ולוודא שהקרן שנבחרה מותאמת לחוסך באופן מיטבי. דרך אתר RAK לדוגמא תוכלו להשוות ולבחור קרנות השתלמות ולהשיג את דמי הניהול האטרקטיביים ביותר, וכך לחסוך עשרות אלפי שקלים לאורך תקופת החיסכון.

לחצו וקבלו הצעה לקרן השתלמות או השוו קרן השתלמות קיימת ! 

קרן חדשה חדשה >>>

העברת קרן השתלמות >>>


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.