פרשנות >> האם סוף סוף העידן הדיגיטאלי הגיע לדינוזאור הפנסיוני ? 

הזכרתי במאמרים קודמים את התלות המוחלטת שיש לצרכן בסוכן הביטוח וכיצד תלות זו משרתת בעיקר את הסוכן שמתוגמל במחצית מדמי הניהול המשולמים על ידי הלקוח. והנה בביקור היומי שלי באתרי הכלכלה ברשת, נתקלתי בפרסום לאפשרות פתיחת קרן השתלמות "דיגיטאלית", באמצעות כרטיס אשראי באינטרנט וחשוב מכל "ללא מגע יד סוכן".

 

 

FacebookTwitterLinkedinWhatsapp
אילן רוזנברגאילן רוזנברג

אילן רוזנברג 20/11/2014

הזכרתי במאמרים קודמים את התלות המוחלטת שיש לצרכן בסוכן הביטוח וכיצד תלות זו משרתת בעיקר את הסוכן שמתוגמל במחצית מדמי הניהול המשולמים על ידי הלקוח.
הצעתי פתרונות בדמות IRA, וניהול באמצעות מכשירים פאסיביים (תעודות סל וקרנות מחקות) אך, לפחות לחלק מן הקוראים, נדמה כי זהו פתרון מורכב מידי לביצוע.

והנה בביקור היומי שלי באתרי הכלכלה ברשת, נתקלתי בפרסום לאפשרות פתיחת קרן השתלמות "דיגיטאלית", באמצעות כרטיס אשראי באינטרנט וחשוב מכל "ללא מגע יד סוכן".

חקרתי מעט את הנושא ולהלן הממצאים:

ראשית, שבחים לחברת מיטב -דש על היוזמה הברוכה והחדשנית.

מדובר בהפקדה לקרן השתלמות במסלול כללי, כאשר ניתן בהמשך לעבור מסלול מנייתי (המסלול המומלץ לקרן השתלמות בשל הפטור ממס רווחי הון -על הפקדות עד לתקרה המזכה), ואף להישאר באותם דמי ניהול נמוכים.

מהם דמי הניהול אתם שואלים ? ובכן, מיטב-דש הוגנים מאוד עם הלקוחות, אשר אינם מאותגרים טכנולוגית ומתגמלים אותם בדמי ניהול בסך 0.58% בלבד.
בדיקה באתר גמל-נט של משרד האוצר, מגלה כי דמי הניהול הממוצעים בקרן ההשתלמות הרלוונטית (אישור מסה"כ 880) הינם 0.91% כלומר יקרים בממוצע ב 35% מדמי הניהול המוצעים בהפקדה ישירה באמצעות האינטרנט. צריך לזכור שללקוח הממוצע, כלומר זה שמפקיד ללא הסכם קיבוצי ממקום העבודה, דמי הניהול יקרים בהרבה והינם באזור 1.5%.

אז מי מרוויח מכך ?

באופן ברור הלקוח העצמאי (תרתי משמע), אשר מוכן לוותר על שירותי סוכן הביטוח ומוכן להטריח את עצמו לבצע הפקדה באמצעות האינטרנט.

מי מפסיד ?

במקרה הנ"ל ההפסד הוא של המתווך, כלומר סוכן הביטוח, אשר הופך להיות גורם מיותר בתהליך. כל עמלת התיווך שהייתה אמורה להגיע אליו, נמחקת, ולמעשה מאפשרת מתן דמי ניהול נמוכים ללקוח.

ובכל זאת, האם דמי ניהול הוגנים ?

התשובה הנה: כן. עלות התפעול של קרן השתלמות מסתכמת בכ 0.2% לשנה, לכך נוסיף עלויות שוטפות, אנליסטים, מנהלי השקעות וכו' שמסתכמים בכ- 0.2% נוספים. נקבל עלות תפעולית שמותירה שולי רווח צרים למדי (אם בכלל) לחברה. וזה כמובן מצוין עבור הצרכן.

לכן, נראה כי החברה מכוונת ל"מאס מארקט" כלומר לציבור הרחב שיעבור אליה על חשבון המתחרים. ה"סכנה" עבור החברה, הנה פגיעה בקשר מול הסוכנים שהיא מעסיקה. מעיון בתרשים האחזקות של החברה עולה מפת קשרים נרחבת לסוכנויות ביטוח בבעלותה.

 
האם דש-מיטב מוכנה לצאת לקרב נגד סוכני הביטוח בכלל, ונגד סוכני הביטוח שלה בפרט, וכל זאת למען טובת הצרכן ?

על פניו, נראה שיש כן מהלך בכיוון הזה. אומנם השירות מיועד בשלב הנוכחי ללקוחות עצמאיים בלבד והם אף נדרשים להעלות צילום תעודת עוסק מורשה לאתר, כחלק מתהליך ההצטרפות. אך להערכתי האפשרות תורחב  (בין אם על ידי מיטב-דש ובין אם על ידי גוף מתחרה) גם ללקוחות שכירים או בלתי מועסקים. יתכן אף כי החברה צופה את פני העתיד ומבינה שעתידם של המתווכים הפיננסיים עתיד להיעלם.

בכל מקרה, אותנו כצרכנים הסיבה לא ממש מעניינת. העיקר שנוכל ליהנות ממוצר טוב, במחיר הטוב ביותר האפשרי.

רגע, ומה עם התשואה ?

אם נתייחס למסלול הכללי המוצע בתהליך ההצטרפות (מצער שהחברה לא מאפשרת בחירת מסלולים נוספים), נגלה באמצעות השוואה לקרנות השתלמות אחרות, כי התשואה סבירה בהחלט. גם במסלול המנייתי, אליו ניתן לעבור לאחר ההצטרפות באותם דמי ניהול (ע"פ נציגת שירות של החברה) התוצאות טובות.

תהליך ההצטרפות עצמו פשוט מאוד, ולקח לי בדיוק 6 דקות לסיימו בהצלחה.
מומלץ להכין מראש צילום תעודת זהות ותעודת עוסק מורשה בפורמט תמונה (JPEG) מאחר והמערכת לא קולטת קבצי  PDF. בסיום התהליך המערכת מאפשרת להעביר קרנות השתלמות אחרות, לקרן החדשה.
לא מצאתי בכך טעם, אבל זה יכול להוות תמריץ להוזלת עמלות של קרן השתלמות הקיימת בחברה אחרת, כלומר, ניתן לשלוח לחברה הקיימת את הצעת דמי הניהול (0.58%) כדי שתשווה את התנאים.

לסיכום:

מדובר בצעד מבורך מצד חברת מיטב-דש (ואני אומר זאת באובייקטיביות מלאה, מאחר ואני בעל רישיון יועץ פנסיוני, ללא זיקה ליצרן פיננסי). מומלץ לכל עצמאי  בעל קרן השתלמות שדמי הניהול שלו גבוהים מ 0.58% לבקש מהחברה שלו להשוות את דמי הניהול לאלו של מיטב -דש, וכמובן לכל עצמאי שמתעתד לפתוח קרן השתלמות חדשה, לבצע זאת באמצעות האינטרנט. אלא אם הוא מעדיף, משיקולים אידיאולוגיים, להמשיך ולפרנס מתווכים בדרך.

בהצלחה!

נכתב ע"י אילן רוזנברג, ארביטראז' פמילי אופיס

  www.arbitrage.co.il



הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.