משפטים >> הכדורים גרמו לאימפוטנציה. הדיינים חייבו את הבעל בגט 

 

 

FacebookTwitterLinkedinWhatsapp
עו״ד עינבר לבעו״ד עינבר לב

עומר רגב 24/11/2014

אישה הגישה בקשה לבית הדין הרבני בירושלים להורות לבעלה להחליף כדורים פסיכיאטריים, משום שהם גורמים לו לאין אונות – או להתיר לה להתגרש ממנו – תוך תשלום מלוא של כתובתה.

לדברי עו"ד עינבר לב, המייצגת את האישה, לבני הזוג הדתיים ילד משותף אחד, והאישה חלמה כל חייה להקים משפחה גדולה. לטענתה, נטילת הכדורים הפסיכיאטריים גורמת לבעיית אי-אונות אצל הבעל, וכתוצאה מכך – בני הזוג כבר לא מקיימים יחסי מין למעלה משנתיים.

בדיון התברר שהגבר מסרב לנסות ולקבל טיפול חליפי לבעיותיו, תוך שהוא טוען שכל הכדורים שניסה בעבר גורמים לו לתופעות לוואי קשות. בנוסף נרתע הגבר מנזקים נפשיים שעלולים להיגרם לו בשל הירידה מהתרופה.
בדיון הראשון בעניינם, חקרו דייני בית הדין הרבני את הגבר, והורו לו, לפחות לתקופת מה, לנסות טיפול חליפי לבעיותיו. בדיון הבהירו הדיינים כי אם לא יעשה כך, לא יהיה מנוס מלחייב אותו בגט – מפני שעילת אין אונות של הגבר, היא עילה כבדת משקל המונעת את קיום מצוות פרו ורבו.

כעבור מספר חודשים התיק נדון בשנית, ובו הוברר כי הגבר בשלו, ומסרב ליטול תרופות חליפיות. בדיון זה פסקו הדיינים שעל בני הזוג להתגרש – אך לא חייבו את הבעל בכתובתו.

לדברי עו"ד לב, ויתור על הבאת ילדים לעולם מהווה החלטה גורלית וקשה לכל אישה, קל וחומר לאישה דתיה – ועל כן החלטת הדיינים הומאנית וצודקת.
 
עקרות הקיימת אצל הגבר או אצל האישה היא מן העילות הראשונות לגט, אך גם אי-אונות מהווה עילה מספקת לגירושין: על פי ההלכה, גבר חייב בעונתה של אשתו, כלומר – מחויב לקיים יחסי אישות עם אשתו לפחות פעם בחודש.
לכן גבר שאינו מקיים יחסי מין עם אשתו, בין אם מרצונו ובין אם בעקבות מגבלה המונעת זאת ממנו, יחויב במתן גט לאישה על פי ההלכה.

עם זאת, מסבירה עו"ד לב, קיים הבדל בין שני המקרים: גבר שאינו מקיים יחסים עם אשתו למרות שהוא יכול, ייקרא "מורד" ועלול להיות מחויב בכתובתה, במקרה שבו תפנה האישה לבית הדין בבקשת גט. לדברי עו"ד לב, חיוב בכתובה, הוא למעשה פיצוי שנותן הגבר לאישה בשל הגירושין שנכפו עליה – והדבר מתבטא בחלוקת רכוש לא שוויונית בין בני הזוג, שעלולה להגיע למאות אלפי שקלים ויותר.

לעומת זאת, אם הגבר סובל מבעיית אימפוטנציה, הוא לא יחויב בכתובתה של אשתו על פי ההלכה. לדברי עו"ד לב, המקרה הנוכחי הוא עניין גבולי, כי בעיית אי האונות של הגבר פתירה, וללא ספק נגרמת מנטילת תרופה פסיכיאטרית. השאלה היא האם הגבר נוטל את התרופה מרצונו החופשי או לא. הדיינים הכריעו שאין לחייב את הגבר בכתובה, בשל סוגיה זו.

בתי הדין מחמירים במיוחד עם בעיית אין אונות שהוסתרה מהאישה

לדברי עו"ד לב, בתי הדין הרבניים מבדילים גם בין מומים מסוג "סבר וקבל", לבין מומים שהוסתרו מבן או בת הזוג בטרם הנישואין. כך למשל, אם בעיית אין האונות אצל הגבר הייתה ידועה לאישה עוד בטרם החתונה, והיא הסכימה בכל זאת לקבלו ולהינשא לו, הרי שזהו מום מסוג "סבר וקבל". במקרה שכזה, מסבירה עו"ד לב, קיימת אמנם עילה לגירושים על פי הדת, אך הגבר לא יחויב בתשלום כתובתה של האישה. לעומת זאת, בעיית אין אונות שהוסתרה על ידי הגבר מהאישה לפני הנישואים, עלולה לפגוע בזכויות הגבר שהסתיר זאת, לחייב אותו בגט, בתשלום כתובה - ולזכות את בת הזוג בזכויות יתר.

גם הדין האזרחי מחמיר: בעל שהסתיר מאשתו אימפוטנציה שילם לה פיצויים

לדברי עו"ד לב, לא רב בית הדין הרבני מתייחס בחומרה להסתרת אימפוטנציה, אלא גם חלק מהשופטים בבית המשפט למשפחה.  עו"ד לב מספרת על דיון משנת 2010, שנערך בבית המשפט לענייני משפחה בירושלים, ועסק בתביעה שהגישה אישה נגד בעלה, על כך שנמנע מלקיים עמה יחסי מין לאורך עשר שנים. הגבר טען בכתב ההגנה שלו שהוא לא נמשך לאישה, ועל כן אין הוא מקיים עימה יחסי אישות.

אך בדיון בבית המשפט נחשפו מסמכים שהוכיחו כי הגבר סובל מבעיית אימפוטנציה. "עולה כי למעשה אין לנתבע כוח גברא, על אף שניסה שלא להודות בכך. הוא לא הכחיש שנמנע מלקיים יחסי מין עם התובעת ולו פעם אחת", פסקה כב' השופטת נילי מימון שדנה בתיק. לאחר שדחתה בזו אחר זו את טענותיו בכתב ההגנה, מתחה השופטת ביקורת חריפה על הגבר. "ברור כי הנתבע התנהג במרמה עם התובעת, ולא גילה לה את חוסר יכולתו לקיים יחסי מין", קבעה השופטת. "ודאי כי לו ידעה התובעת עובדה זו, וכפי שאכן אירעה במציאות, לא  היתה מסכימה להיכנס לחיי נישואין, כאשר לבעלה אין כושר לקיום יחסי מין. כך, פסקה השופטת כי על הגבר לשלם לגרושתו פיצויים, בסך 155 אלף שקלים.

עו"ד עינבר לב https://www.dineymishpaha.co.il/ עוסקת רבות בדיני משפחה, גירושין, כתיבת צוואות, מאבקי ירושה ועזבונות.

 

 

 

 

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.