אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון מברר תלונות בנושא ביטוח, גמל ופנסיה המוגשות נגד גופים מוסדיים, סוכני ביטוח ויועצים פנסיוניים 

 

 

FacebookTwitterLinkedinWhatsapp

משרד האוצר 10/08/2015

פניות ציבור

1 מבוא

אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון מברר תלונות בנושא ביטוח, גמל ופנסיה המוגשות נגד גופים מוסדיים, סוכני ביטוח ויועצים פנסיוניים (להלן: "הגופים המפוקחים"), וכן מעניק מידע בתחומים אלו. בירור התלונות נעשה מכוח הסמכות המוקנית למפקח על הביטוח על-פי דין. למפקח על הביטוח סמכות מעין שיפוטית להורות על תיקון ליקוי שנמצא אגב בירור תלונה, בין אם בעניינו של פונה מסוים ובין אם בכלל (כגון: הוראה להשבת כספים לכלל הלקוחות). גוף מפוקח רשאי לערער על החלטות האגף בפני בית משפט מחוזי.

2. סדרי העבודה הנהוגים באגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון פניות המגיעות לאגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון מסווגות בהתאם לקטגוריות הטיפול המפורטות להלן:

א. תלונות בנוהל מיצוי הליכים (להלן: "נוהל מצ"ה") - תלונות אלו מועברות אל הגופים המפוקחים לטיפולם הישיר מול הפונים. הגופים המפוקחים נדרשים לברר את התלונות, להשיב ישירות לפונים ולשלוח העתק מהתשובה אל האגף. פונה, שאינו שבע רצון מתשובת הגוף המפוקח, מתבקש לפנות בשנית אל האגף, ומטפל
באגף ימשיך בבירור התלונה ויכריע בה. מרבית התלונות מטופלות לפי נוהל זה.

ב. תלונות בנוהל טיפול רגיל - תלונות אלו אינן מתאימות להתברר במסלול מיצוי הליכים. תלונות אלו מועברות לתגובת הגופים המפוקחים. עם קבלת תשובת הגוף המפוקח, מטפל באגף מברר את התלונה ומכריע בה.

ג. פניות שאלה - פניות אלו כוללות שאלות כלליות בענייני ביטוח, גמל ופנסיה, כגון: שאלות בעניין זכויות מבוטחים ועמיתים, שאלות על קיומן של הוראות דין וחוזרים, בקשות למסירת מידע, הצעות לשינויים וכיוצא בזאת.

ד. פניות העתק - פניות אלו הן פניות שהפונים שולחים ישירות לגופים המפוקחים, והעתק הפנייה נשלח אל המפקח על הביטוח. האגף קולט פניות אלו למעקב. פניות אלה מועברות לתגובת הגופים המפוקחים רק במקרים חריגים.

משנסתיים הליך בירור התלונות בידי האגף, ניתנת בהן הכרעה. ההכרעות מסווגות בהתאם לקטגוריות הבאות:

א. תלונות מוצדקות- תלונות בהן נדרשה התערבות האגף. בתלונה שהוכרעה כמוצדקת, הגורם המפוקח נדרש לתקן את הליקוי, בדרך כלל, בהתאם להוראות אופרטיביות שניתנו במסגרת ההכרעה בתלונה. בין היתר, עשוי המפקח על הביטוח להתערב ביחסים החוזיים בין גוף מפוקח לבין מתלונן ולהטיל על גוף מפוקח לקיים חיובים המוטלים עליו מכח הדין. למשל, המפקח מוסמך לאכוף תנאים בפוליסה ולהורות לחברת ביטוח לשלם למבוטח, או לשנות תנאים בפוליסה באופן שיקיימו את הוראות הדין. לעתים המפקח על הביטוח דורש לתקן ליקוי שהתגלה בתלונה מסוימת גם אצל כלל המבוטחים או העמיתים לגביהם חל ליקוי דומה. בקטגוריה זו נכללות גם תלונות שבהן גוף מפוקח שינה את עמדתו הראשונית לאחר שהתלונה הועברה לבירור לבקשת המתלונן (במסגרת נוהל מצ"ה), גם אם לא הוצאה הכרעה מפורטת בכתב.

ב.תלונות שטופלו ישירות על ידי המפוקח בעקבות הפנייה לאגף - תלונות שבהן גוף מפוקח החליט, בתגובה להעברת הפנייה להתייחסותו במסגרת נוהל מצ"ה, לתת לפונה סעד מלא או חלקי, לרבות המצאת נתונים, דוחות או מידע שהתבקש, הסברים באשר לזכויות הפונה או סעד כספי. 

ג.תלונות בהן לא נמצא מקום להתערבות האגף - בקטגוריה זו נכללות הכרעות שהתברר כי הגורם המפוקח נהג בהן על-פי דין. במקרים אלו אין ההחלטה מחייבת את הפונה, והוא זכאי למצות את זכויותיו בערכאות שיפוטיות, ככל שיראה לנכון לעשות כן.

ד.תלונות שנסגרו מאחר שהמתלונן לא חלק על עמדת הגוף המפוקח - תלונות שבהן גוף מפוקח דחה את התלונה (דחייה במצ"ה), והמתלונן לא ביקש להמשיך בבירור התלונה.

ה.תלונות שלא ניתן היה להכריע בהן - תלונות שבירורן הסתיים מבלי שנקבעה בהן עמדה.

ו.תלונות שהטיפול בהן הסתיים עקב מחלוקת עובדתית - תלונות שבעיקרן מבוססות על גרסה עובדתית מסוימת. בשל היעדר ראיות מספיקות להכרעה ואי-מציאת ליקוי בפעולת גוף מפוקח המצדיק את התערבות האגף, אין אפשרות להכריע בפניה בלי להעדיף את אחת הגרסאות. בתלונות מסוג זה מומלץ שהמתלוננים יפנו
לבית המשפט המוסמך או להליכי גישור.

ז. תלונות שנדונו בבתי משפט - תלונות שהטיפול בהן מסתיים לאחר שמתברר כי העניין המועלה בתלונה, נדון בערכאות (בית משפט או בוררות) בין המתלונן לבין הגוף שנגדו הוגשה התלונה, ולא נמצאו טעמים מיוחדים להתערב בהליכים בהתאם להוראות סעיף 06(ב( לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח), התשמ"א-1981.

ח. תלונות בנושאים שאינם באחריות הפיקוח - תלונות אלו מועברות לטיפול הרשות המוסמכת, למשל: תלונות על חברות מימון בעניין תנאי החוזה שנכרת בין החברה לבין נוטל המימון (עסקת ליסינג) מועברות למשרד הכלכלה או למשרד המשפטים, לפי העניין; תלונות שעניינן עבודתם המקצועית של שמאי רכב מועברות למשרד התחבורה; תלונות נגד בנקים שאינן נוגעות לייעוץ פנסיוני, מועברות ליחידה לפניות הציבור בבנק ישראל.

ט. תלונות שנסגרו עקב חוסר מעש של המתלונן - תלונות שבהן המתלונן נתבקש להמציא לאגף מסמכים נוספים על מנת לאפשר את המשך בירור תלונתו, אך הוא לא עשה כן, ולכן נמנעה מהאגף האפשרות להמשיך בבירור התלונה.
 
לדוח המלא: לחץ כאן 


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.