איגוד בתי ההשקעות >> משרד האוצר משליך לעת זקנה את הפנסיונרים בקופות הגמל 

פנסיונר בקופת גמל מופלה לרעה בשיעור של למעלה מ-30% בהשוואה לפנסיונר בקרן פנסיה. פנסיונר בקופת גמל יקבל קצבה של 3,775 ₪, בעוד חברו מקרן הפנסיה יקבל 5,472 ₪ (כמעט 50% יותר!).

 

 

FacebookTwitterLinkedinWhatsapp
יוליה מרוז מנכל איגוד בית השקעות קרדיט דן פורגסיוליה מרוז מנכל איגוד בית השקעות קרדיט דן פורגס

עידו אסייג 12/03/2017

משמעות המלצות הצוות להגברת הוודאות בחיסכון הפנסיוני, בראשות מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, היא אפלייה חמורה למאות אלפי הפנסיונרים החוסכים בקופות הגמל. פנסיונר בקופת גמל מופלה לרעה בשיעור של למעלה מ-30% בהשוואה לפנסיונר בקרן פנסיה. פנסיונר בקופת גמל יקבל קצבה של 3,775 ₪, בעוד חברו מקרן הפנסיה יקבל 5,472 ₪ (כמעט 50% יותר!). הצוות מצדיק את מתן אג"ח מיועדות לפנסיונרים בקרנות פנסיה, בשל חשיבות היציבות בגובה הקצבה שמקבל הפנסיונר ומניעת תנודתיות בה. אם כך, מה ההבדל בין פנסיונר בקופת גמל לקרן פנסיה? מדוע לפגוע בציבור כה רחב ללא הצדקה - ובמיוחד לעת זיקנה?

לדברי יוליה מרוז, מנכ"לית איגוד בתי השקעות בישראל, "משרד האוצר מתעלם ברגל גסה מדיון שמתקיים בימים אלה בבית המשפט העליון, במסגרתו כבר נאמר כי הנושא מדיר שינה מעיני בית המשפט העליון וכי מדובר בדיון של 'אל תשליכני לעת זיקנה'. בג"צ כבר ביקש ממשרד האוצר להסביר את האפליה בין קופות הגמל לקופות הפנסיה ובפרט זו המתייחסת לציבור הפנסיונרים. כעת, במקום להמתין לפסיקה ולמרות חשיבות הנושא, משרד האוצר מוציא לפועל רפורמה שמחריפה את הבעיה הקיימת – במקום לתקן אותה. צר לנו, כי במקום לנצל את עבודת הצוות להקטנת הריכוזיות הקיימת בשוק ולצמצום דמי הניהול לציבור הפנסיונרים, בחר הצוות לקבע את המצב הקיים בהקצאת אג"ח מיועדות לקרנות פנסיה בלבד". 

רקע 

פורום החוסכים לפנסיה ואיגוד בתי ההשקעות הגישו באוקטובר 2014 עתירה לבית הדין הגבוה לצדק (בג"צ) באמצעות עו"ד ארנון שגב ושרון שביט-כפתורי ממשרד ארנון שגב ושות' כנגד משרד האוצר בטענה לאפליית החוסכים בקופות הגמל לעומת החוסכים בקרנות הפנסיה. בבסיס העתירה עומדת הטענה כי על מדינת ישראל להנפיק איגרות חוב מיועדות מסוג "ערד" לעמיתי קופות הגמל בדומה לעמיתי קרנות הפנסיה החדשות. זאת בשל העובדה שמדינת ישראל מפלה לרעה את קופות הגמל ואת עמיתיהן, אל מול קרנות הפנסיה ועמיתיהן, בכל הנוגע לסובסידיה שהיא מעניקה לקרנות הפנסיה ועמיתיהן, בדמות איגרות חוב מיועדות.

איגרות חוב מיועדות הן איגרות חוב לא סחירות, המבטיחות ריבית ריאלית קבועה, ללא קשר למתרחש בשוק ההון ובמשק הישראלי. איגרות חוב אלו מונפקות על ידי ממשלת ישראל עבור גופים המנהלים קרנות פנסיה במטרה להבטיח את היציבות לציבור החוסכים לפנסיה. היום, הנהנים מסובסידיה זו, הם העמיתים בקרנות הפנסיה הוותיקות והעמיתים בקרנות הפנסיה החדשות בלבד, הזכאים כי לפחות 30% מכספם יושקע באיגרות חוב מיועדות מסוג "ערד" הנושאות ריבית בשיעור של 4.86%. כאמור, ציבור החוסכים בקופות הגמל אינם זכאים לסובסידיה זו. בעתירה נכתב כי אין מחלוקת באשר להטבה המשמעותית הגלומה בהנפקת איגרות חוב מיועדות, לא רק משום שהתשואה על איגרות חוב מיועדות גבוהה יותר מריבית השוק (כפי שאכן היו בפועל כפי שניתן להיווכח מחוות הדעת של המומחה – מר מאיר שביט הממונה על שוק ההון לשעבר), אלא משום שיש בעצם ההבטחה של תשואה קבועה וידועה מראש, משום יתרון מהותי בהשקעות כספים לטווח ארוך. מדובר בהשקעה בטוחה המקנה יציבות, מונעת תנודתיות בשיעורי התשואה ומאפשרת "לסכן" את יתרת כספי החיסכון לטווח ארוך במכשירים הנושאים תשואה גבוהה יותר. למעשה, קרנות הפנסיה חייבות להשקיע 30% מכספי העמיתים באיגרות חוב מיועדות. עמיתי קופות הגמל אינם נהנים מסובסידיה זו. מהשוואה בין המאפיינים של קופות הגמל אל מול המאפיינים של קרנות הפנסיה, עולה כי היום מדובר במכשירים כמעט זהים לחיסכון פנסיוני, לצורך קצבה. זהים – למעט הנפקת איגרות חוב מיועדות. הממונה על שוק ההון לשעבר, פרופ' עודד שריג, אף הצהיר פומבית על הכוונה להנפיק איגרות חוב מיועדות גם לעמיתי קופות הגמל, אך בסופו של יום הדבר לא הסתייע.

העותרים ערכו השוואה, באמצעות המומחה מר מאיר שביט, לשעבר המפקח על הביטוח במשרד האוצר, באשר להבדלים בין עמית החוסך כספיו לקצבה בקרן פנסיה לבין עמית החוסך כספיו לקצבה בקופות גמל. להלן חלק מהממצאים הקשים:

  • עמית שהצטרף לקרן הפנסיה בגיל 30, המפקיד 1,000 ₪ בכל חודש, יצבור עד גיל פרישה (67) סכום של 2,388,339 ש"ח. במידה ואותו עמית יפקיד סכום זה בקופת גמל יצבור העמית עד גיל פרישה רק 1,361,406 ש"ח. פער של למעלה מ-1 מיליון ש"ח.

  • עמית שהצטרף לקרן הפנסיה בגיל 40, המפקיד 1,000 ₪ בכל חודש, יצבור עד גיל פרישה (67) סכום של 1,047,904 ש"ח. במידה ואותו עמית יפקיד סכום זה בקופת גמל יצבור העמית עד גיל פרישה רק 713,535 ש"ח. פער של למעלה מ-334 אלף ש"ח.

  • עמית שהצטרף לקרן הפנסיה בגיל 50, המפקיד 1,000 ₪ בכל חודש, יצבור עד גיל פרישה (67) סכום של 412,165 ש"ח. במידה ואותו עמית יפקיד סכום זה בקופת גמל יצבור העמית עד גיל פרישה רק 329,404 ש"ח. פער של למעלה מ-82 אלף ש"ח.
בנסיבות אלה, העותרים טענו כי מדינת ישראל מפלה לרעה את עמיתי קופות הגמל בכך שהיא אינה מנפיקה לקופות הגמל, איגרות חוב מיועדות בדומה לקרנות הפנסיה. העותרים אף טוענים כי חופש התחרות וחופש העיסוק של קופות הגמל נפגע, וגם זאת בניגוד למדיניות המוצהרת של משרד האוצר, לשכלול התחרותיות בשוק הביטחון הסוציאלי. בנסיבות אלה טוענים העותרים כי על מדינת ישראל להנפיק איגרות חוב מיועדות מסוג "ערד" לעמיתי קופות הגמל בדומה לעמיתי קרנות הפנסיה החדשות.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.