משה שלום >> ראש בראש קרנות השתלמות >> מנורה מול אינפיניטי גרף על גרף 

האחת, ממנורה, והשנייה מאינפיניטי, שתיהן מנסות למקסם את מה שאנו יודעים שקורה כרגע בזירה המנייתית הבינלאומית, דהיינו המגמה החיובית המתמשכת, וזאת מאז שזו הפכה לחלק בלתי נפרד מן הסדר הפיננסי החדש: נזילות לפיננסים, וקצת פחות דאגה ישירה לכלכלה האמיתית.

 


משה שלום 26/10/2017

לפנינו השוואה של שתי קרנות השתלמות אשר מרכזות את כל מאמציהן, ואחזקות ההון שלהן, במניות בחו"ל. האחת, ממנורה, והשנייה מאינפיניטי, שתיהן מנסות למקסם את מה שאנו יודעים שקורה כרגע בזירה המנייתית הבינלאומית, דהיינו המגמה החיובית המתמשכת, וזאת מאז שזו הפכה לחלק בלתי נפרד מן הסדר הפיננסי החדש: נזילות לפיננסים, וקצת פחות דאגה ישירה לכלכלה האמיתית. אגב, כל נתוני הקרנות נכונים ל-08-2017. 

הנה הקרן הראשונה:

פרטי הקרן הבסיסיים:
מס הקרן: 1409
שם הקרן: מנורה מבטחים השתלמות-מניות חול

והנה תעודת הזהות של הקרן:


כאמור, כפי שהשם שלה אומר, הקרן הותיקה הזו (9 שנים) משקיעה את כל תיק נכסיה במניות בחו"ל. אנו נראה שחלק מזה נעשה על בסיס תעודות סל, וחלק באופן ישיר במניות ספציפיות כאשר עניין זה יצביע גם על רמזים לביצועיה אבל, בינתיים, ניתן לציין שיתרת הנכסים בקרן נעה סביב 43.61 מיליוני שקלים, עם יחס נזילות של 95.50%, על יכולת מימוש קצר טווח מאוד של רוב נכסי הקרן.

הבה נסתכל על תמונת התשואות של הקרן מאז שנוצרה:


כידוע, שוק המניות בחו"ל הושפע מאוד מן המשבר הפיננסי הגדול האחרון של 2007-9. תחילה, על ידי קריסה, וסכנה גדולה למערכת הפיננסית כולה, ולאחר מכן על ידי חזרה ממומנת על ידי הבנקים המרכזיים. חזרה שהפכה בינתיים לשיאים חדשים בזירה האמריקאית המשפיעה מאוד.

כל זה ניכר היטב בביצועי הקרן אשר אנו יכולים לראות כאן: 46.41% ל-5 השנים האחרונות, 16.70% ל-3 שנים, ואף 11.44% לשנה אחורה. לא רק זאת אלא שאנו יכולים לראות שהתשואה החודשית מרשימה למדי (0.64% - המספר ל-5 שנים), במיוחד כאשר אנו מבינים שזה מהווה מיצוע ארוך טווח מאוד. 

יחד עם מספרים אלו אנו יכולים לציין את הסיכון הנלווה לניהול הקרן. זה מחולק, כמו תמיד למדד השארפ, העומד על 0.43, והמאוד קרוב לשארפ של כל הקופות העומד על 0.41. כל זה  כאשר סטיות התקן, דהיינו מידת התנודתיות של הקרן הזו נמצא די גבוה דהיינו סביב 2.6 (ל-5 שנים).

הנה האחזקות העיקריות בקרן:


עיקר ניתוח הקרן הזו, ודומיה, מגיע מהסתכלות על מבנה הנכסים המוחזק בתיק, ובאופן לא מפתיע לפנינו חשיפה של 100% למניות, ו-99.94% למט"ח, דהיינו חשיפה מוחלטת לשוקי המניות בחו"ל. כצפוי מהגדרת הקרן. אבל, כאשר אנו באים לחקור את המבנה הפנימי נראה חלוקה מעניינת של סך 40.20% בלבד בהשקעה ישירה בתאגידים כאשר כל השאר מתחלק לתעודות סל, קרנות ועוד דברים קטנים. מבנה כזה מצביע על רצון בולט לתפוס את המגמות הכלליות יותר, ובדרך פאסיבית, מאשר בהליכה לכיוון של Stock Picking. גם החשיפה למט"ח בהחלט משפיעה על התשואה השקלית הכללית ויכולה להוות גורם מכריע כאשר אנו יודעים על התנודתיות של הדולר במקומותינו.

הבה נסתכל על צד תזרים ההון של הקרן:


הגרף שלפנינו מראה כמה הקרן הזו מלווה את השוק המנייתי הגלובלי. כזכור, הייתה לנו תקופה גדולה של אי וודאות ודשדוש בשוקי המניות האמריקאיים והאחרים, מ-2014 ועד תחילת 2016. אחרי זה ראינו את השפעת ההרחבה הכמותית האירופית מחליפה את האמריקאית כאשר המסלול של הריבית העולה בארה"ב מותן בהרבה מן המוכרז. כמו כן, בתחילת השנה הנוכחית יש לנו גם את דונלד טראמפ הבונה תשתית לתקווה של שינוי במס, ורגולציה. וכך, אותם שווקים מטפסים, וזה מה שהגרף מראה לנו.

ועכשיו לקרן השנייה:

פרטי הקרן הבסיסיים:
מס הקרן: 1537
שם הקרן: אינפיניטי השתלמות מניות בחול

והנה תעודת הזהות של הקרן:


כמו קודמתה, קרן זו אכן מיישמת את מה מובטח בשמה: עיסוק במניות בחו"ל וזאת מאז 6.6 השנים שעברו מאז היווסדה. אנו נראה שבתיק האחזקות ישנו גיוון מעניין יותר, ואף מפתיע במקצת לאור התשואות המוצגות. כמו כן ניתן לציין שקרן זו גדולה קצת יותר מאשר קודמתה, דהיינו 55.78 מיליוני שקלים עם יחס נזילות די גבוה של 96.20%. קצת גבוה מקודמתה. 

הבה נסתכל על תמונת התשואות של הקרן מאז שנוצרה:


לא מפתיע לראות שוב תשואות ירוקות כאן. למעשה, הן דומות למה שאנו היינו מצפים מקרן העוסקת רק במניות בחו"ל כאשר אנו, כאמור, כבר יודעים מה קרה שם מאז יישום ההרחבות הכמותיות הגלובליות. בכל אופן, לא ניתן להתלונן על העובדות: 45.48% ל-5 שנים, 20.34% ל-3 שנים עם תשואה חודשית ממוצעת של 0.63% בחמש השנים האחרונות. תשואה ממוצעת הדומה כמעט לחלוטין לזו של הקרן הקודמת. מבחינת הסיכון ההשוואה נוטה כאן לטובתה של קרן זו כאשר בשארפ אנו רואים 0.48 מול 0.43 של הקרן הקודמת כל זה כאשר סטיית התקן הממוצעת ל-5 שנים כמעט זהה לחלוטין עם קודמתה, דהיינו סביב 2.61. 

הנה האחזקות העיקריות בקרן:


מה שציינתי לעיל ניתן בהחלט להיאמר גם כאן: החלק המעניין של הניתוח המשווה בין הקרנות מגיע מהסתכלות על מבנה הנכסים המוחזק בתיק, ושוב, באופן לא מפתיע לפנינו חשיפה של 99.07% למניות ו-94.26% למט"ח. שימו לב שהחשיפה המט"חית מאוד גבוהה אבל לא מגיעה לזו שבקרן הקודמת וזה אומר שיש כאן אחזקות בשקלים גם כן. 

החלק הפאסיבי דומיננטי גם כאן, כמו בקרן הקודמת, ועומד על 51.97% בתעודות סל על מדדי מניות, 11.76% בתעודות השתתפות בקרנות נאמנות, ו-9.11% תעודות מחקות מדדי חו"ל, כאשר 26.08% בלבד מן התיק מושם במניות ספציפיות. ומה הקטע המפתיע שציינתי לעיל? הוא מתמצא בעובדה שלפנינו קרן אשר החלק הפאסיבי בה יותר גדול (ומכיל קרנות נאמנות) אבל בהחלט מניבה תשואות טובות יותר במקצת עם סיכון זהה לזה של הקרן הקודמת לטווח הארוך יותר. 

הבה נסתכל על צד תזרים ההון של הקרן:


העקומה דומה מאוד לזו של הקרן הקודמת מבחינת האזורים הגדולים של הדברים: עד תחילת 2016 דשדוש ועצבנות כאשר מאז ועד עתה גורמים שונים של תקווה מלווים בגיבוי מוחלט מצד קובעי המדיניות הצליחו לייצר את המגמה העולה היפה שלפנינו. מבט מהיר על הגרף הזה, והגרף של הקרן הקודמת, יראה מיד את היתרונות של הקרן השנייה: הכנסה לאזור השלילי לקראת השינוי המגמתי הייתה עמוקה פחות באינפיניטי, והקצה העליון גבוה בה גם כן.

לסיכום נאמר:

קשה לראות הבדלים עצומים בשתי קרנות השתלמות כה דומות באפיונים, וביישום של המנדט שלהן. למרות זאת, ניתן לתת כמה נקודות זכות לאינפיניטי על תשואה קצת יותר גדולה כאשר החלק הפאסיבי שבאחזקות גדול יותר, וזאת עם סיכון זהה לקרן של מנורה. בסה"כ, למשקיעים במסלול הזה לא הייתה סיבה להתלונן. 

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.